HAJÓZÁS AZ ÉLET VIZÉN

A SELFNESS az önismeretről, életünk folyamatos változásáról, a tudatos test- és személyiségformálásról szól. Segít abban, hogy magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek legyünk



2010. február 15., hétfő

ÖNISMERET

Az önismeret egy életre szóló feladat

Vannak, akik a jó, mások a rossz tulajdonságaikról, jellemvonásaikról nem akarnak tudni. Ez a problémák forrása, mert amiről nem tudunk, afölött nincs hatalmunk. Önmagunk megismerése életre szóló feladat, egyike a legkomolyabb kihívásoknak, amivel szembe kell néznünk. Képesek vagyunk megismerni saját magunkat? Tökéletesen sohasem, de ez az a terület ahol a legkisebb haladás is hasznot hoz. Ha meg akarod ismerni saját magadat, figyeld meg, mit csinálnak a környezetedben levők. Ami zavar a magatartásukban, azzal van a saját életedben is a problémád. Ha meg akarsz érteni másokat, kezdd saját magaddal. Másokat mindig tárgyilagosabban nézünk és látunk, a megértést, az elfogadást viszont magunkkal kell kezdenünk, akkor könnyebben megy a többi ember tetteinek, és gondolkodásának megértése is.

Figyeld meg, hogyan csapod be önmagad!

A sikert általában magunkénak érezzük, de ha kudarc ér, akkor mást teszünk felelőssé, személyeket, körülményeket. Szeretjük eltúlozni saját fontosságunkat és kiválóságunkat a legtöbb ember úgy gondolja, hogy az átlagosnál intelligensebb és társas érintkezéseiben ő többet tesz a kapcsolatért, mint a másik személy. Azt hisszük, csak másoknak kellene változni, nekünk nem, azt tartjuk természetesnek, hogy ők alkalmazkodjanak hozzánk.

Félünk felnőni?

Igen félünk felnőni - manapság akár a harmincas évek elejéig is kitolódik az ifjúkor, és az életért való teljes felelősség vállalás - anyagi önállóság, napi munka végzés, tartós párkapcsolat, gyerek vállalás - időhatára. Félünk a sikertől - mert ha egyszer igazán jó vagyok valamiben, ezután majd mindenki ezt tartja természetesnek - és ez fárasztó. Félünk kitűnni - talán azért, mert a sikeres emberekre az irigység és a rossz indulat árnyéka azonnal rávetődik - hiszen minden kultúrában működik a rossz indulat. Félünk a tudástól a számunkra kellemetlen információkat egyszerűen nem vesszük tudomásul, - a dohányzástól a mi tüdőnk nem lesz rákos, - nem megyünk el emlőszűrésre, mert amiről nem tudunk az nincs is. Ez az ön ámítás, amivel ideig-óráig sikerül a fenyegető dolgokról szóló igazságot kizárni a tudatunkból

Légy nyitott!

Minél több hiteles kapcsolatot tartunk fenn másokkal, annál mélyebben ismerjük meg saját magunkat. Ahhoz, hogy gondolkodásunk, lényünk fejlődjön, egyre ügyesebben alkalmazkodjunk az változó helyzetekhez, folyamatosan őszinte visszajelzésekre van szükségünk. Igaz, sokszor nem a barátok, hanem épp az ellenségeink tartják a legélesebb tükröt elénk. Ők gondolkodás nélkül szemünkbe vágják a rólunk szóló kellemetlen igazságot, amit a hozzánk közel állók tapintatból elhallgatnak. De sajnos nem csak az igazságot, hanem a bántást is „becsomagolják” az őszintének mondott véleménybe. Önismeret nélkül nehéz megítélni mikor kapunk építő kritikát és mikor kapunk mérges fullánkot.

2 megjegyzés:

  1. Menyhárt Edit Tamara2010. március 25. 10:13

    Nagyon jó kis tükröket tartasz! Én mindezek mellé igyekszem elsajátítani az elengedés titkát... Annyi dologhoz, emlékhez, személyhez ragaszkodunk, akár a múltból, akár a jelen helyzetünkben, amit el kellene tudni engedni, hogy az új lehetőségeknek, élményeknek, személyeknek helyet tudjunk adni... :)

    VálaszTörlés
  2. Igaz, nagyon köszönöm a témát, nekem talán ez a feladat volt a legnehezebb, amit az önismeret és a kiegyensúlyozott lelki élet kialakításának útján meg kellett értenem. Ma már egészen jól megy az elengedés, de nagyon fontos a téma, visszatérünk rá!:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails